Sałatka z mimolette i szynką
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 18:32
Reklama
- główka sałaty strzępiastej lub karbowanej
- 25 dag sera mimolette
- 10 dag wędliny, np. szynki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- cebula
- 1/2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- 2-3 gałązki natkisól, pieprz
Reklama
Sałatę umyć, osuszyć, porwać w palcach na mniejsze kawałki.
Ser mimolette pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie w nieduże kawałki (ewentualnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Szynkę pokroić w kostkę. Natkę opłukać, posiekać. Cebulę obrać, pokroi w krążki.
Musztardę połączyć z octem, następnie cały czas mieszając wlewać olej i oliwę. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatę, kawałki sera mimolette, wędlinę, cebulę, kukurydzę i natkę włożyć do salaterki, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama