Sałatka z marynowanej ryby
Porcja: 265 kcal
Marynowanie: 12 godzin
Przygotowanie: 20 minut
- Moje Gotowanie
Dla 4 osób
- 500 g mrożonej ryby w kostkach (morszczuk, mintaj)
- 1,5 szklanki soku z cytryny
- 2 strąki zielonej papryki
- 1/2 ostrej papryki chili
- mała cebula
- garść zielonych oliwek (niekoniecznie)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Rybę lekko rozmrozić. Opłukać. Pokroić w 3 cm kawałki. Włożyć do salaterki. Zalać sokiem, tak żeby zakrywał całą rybę. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Osączyć. Cebulę obrać, umyć. Drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić, zieloną paprykę w paseczki, chili, w cienkie krążki. Oliwki osączyć z zalewy. Pokroić. Czosnek obrać. Wycisnąć przez praskę. Do ryby dodać paprykę, oliwki, cebulę i czosnek. Polać olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.Podawać z pieczywem.
Nasza rada
Do marynowania używamy niesłodzonego soku, najlepiej świeżo wyciśniętego z owoców. Ryba zyska na smaku, jeśli sok cytrynowy połączymy z grejpfrutowym lub pomarańczowym.