Sałatka z makaronu sojowego z tuńczykiem
Przygotowanie: 20 min, kaloryczność 190 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 25.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 10 dag makaronu sojowego
- 40 dag mrożonej mieszanki chińskiej
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju
- sól, 1/2 łyżeczki pieprzu
- puszka tunczyka w sosie własnym
Reklama
Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Mieszankę chińską podlej 2 łyżkami wrzątku, podgrzej i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 min. Od czasu do czasu mieszaj. Chili oczyść z pestek, pokrój na małe kawałki. Czosnek posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o bardzo małych otworach. Chili, czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Makaron dodaj do warzyw i mieszając, obsmażaj na silnym ogniu przez minutę. Przełóż do salaterki, zalej marynatą i wymieszaj. Na wierzchu ułóż kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka.
Reklama
Reklama
Reklama