Sałatka z łososiem i winogronami
Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 220 kcal, dla 2 osób
- Naj
SKŁADNIKI:
● 2 jajka na twardo
● pomarańcza
● pomidor
● kiść zielonych winogron
● 20 dag wędzonego łososia w plastrach
● główka strzępiastej sałaty
Sos:
● 6 łyżek oliwy
● 3 łyżki octu winnego
● łyżeczka musztardy
● łyżka posiekanej natki
● sól
● pieprz
Jajka obierz i pokrój na małe cząstki. Pomarańcze obierz, ostrym nożem zetnij skórę razem z białą błonką, pokrój na cząstki. Pomidor potnij na półplasterki, winogrona oderwij od szypułek. Plastry łososia pokrój na paseczki. Sałatę podziel na listki, opłucz i dokładnie osusz, porwij na mniejsze kawałki, ułóż w salaterce. Na sałacie ułóż zwinięte w ruloniki paseczki łososia, dodaj cząstki pomidora i pomarańczy oraz plasterki pomidora. Wymieszaj składniki sosu, polej nim sałatkę.