Sałatka z kuskusem
Miska sałat – miska zdrowia. To zawsze dobry pomysł. Poprawiacz humoru, bo przecież jemy też oczami. Kolorowe warzywa, seledynowe listki, zapach ziół – w szarym o tej porze roku mieście – bezcenne!
Prosto z gorącego Maroka
● szklanka kuskusu
● 2–3 łyżki oliwy + sól
● spora garść orzeszków piniowych
● czerwona cebula
● 3 łyżki octu winnego pomarańcza
● 10 suszonych daktyli drylowanych
● pieprz + kumin + cynamon
● ostra mielona papryka
● 1/2 pęczka świeżej mięty
Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i odrobiną soli, zalewamy wrzątkiem (tak aby pokrył kaszę), odstawiamy na bok, aż do spęcznienia. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na reszcie oliwy. Podlewamy octem winnym, dusimy, aż część sosu odparuje. Pomarańczę dzielimy na cząstki. Daktyle drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z kuskusem i przyprawiamy pieprzem, kuminem, cynamonem i papryką. Do tego – duuużo posiekanej mięty!