Sałatka z kurczakiem
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
● 60 dag filetu z piersi kurczaka
● 10 łyżek słodko-pikantnego sosu z chili i czosnku
● 10 łyżek soku z limonki (z 3 owoców)
● 12 łyżek oliwy
● kawałek imbiru
● 2 papryczki chili
● po 8 łyżek musztardy i miodu
● 10 dag szalotek
● ogórek
● 2 główki sałaty (rzymskiej, endywii lub lollo rosso)
● 1/2 pęczka kolendry
● duże jabłko
● sól
Mięso włożyć do marynaty z sosu chili, 2 łyżek soku z limonki, 2 łyżek oliwy i szczypty soli. Wyjąć, ułożyć w formie żaroodpornej. Piec 35 min w temp. 200°C. Po ostudzeniu pokroić w plastry.
Imbir i szalotki obrać, strączki chili oczyścić. Wszystko pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałym sokiem z limonki, musztardą, miodem, resztą oliwy i solą.
Ogórek umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce. Sałaty umyć, osączyć i rozdrobnić. Kolendrę posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce. Składniki sałatki wymieszać i skropić dressingiem imbirowym.