Sałatka z kaszy jaglanej
Zimą mamy ochotę na sałatki, które będę lekkie, ale również bardziej sycące niż latem. Oto sałatka z kaszy jaglanej.
- Claudia
Porcja: 345 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
- 4 średnie buraki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
- mozzarella (kulki)
- 1/2 opakowania rukoli
- czerwona cebula
- sól
- marynowany zielony pieprz
Sos:
- ząbek czosnku
- po 3 łyżki oliwy i soku z cytryny
- sól l pieprz
Buraki umyć, owinąć aluminiową folią. Włożyć do piekarnika. Piec ok. godziny w 180°C. Kaszę bardzo starannie opłukać. Zalać szklanką gorącej wody, zagotować. Dodać olej kokosowy i 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu (ewentualnie na parze). Przełożyć do salaterki. Buraki wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Rukolę opłukać, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Buraki, mozzarellę, rukolę i cebulę dodać do kaszy. Czosnek na sos obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i polać nim sałatkę. Posypać marynowanym pieprzem.