Sałatka z jajkami w imbirowym sosie
Porcja: 293 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie i smażenie: 12 minut
- Moje Gotowanie
Dla 6 osób
- 6 jajek
- szklanka naturalnego jogurtu
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- 1-2 łyżeczki imbiru
- pęczek rzodkiewek
- 2 czerwone winne jabłka
- 2 główki sałaty
- łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić w ósemki. Sałatę opłukać, starannie osączyć. Usunąć zewnętrzne liście, zostawić jasnozielone środki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasiennne. Pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i imbirem. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Kilka plasterków rzodkiewek i jabłek zostawić. Resztę razem z połową jajek wymieszać z jogurtowym sosem. Sałatę rozłożyć na półmisku. Na wierzch nałożyć owocowo-warzywną sałatkę. Udekorować pozostałymi jajkami, plasterkami jabłek i rzodkiewkami. Sezam podprażyć na złotobrązowy kolor na patelni bez tłuszczu. Posypać nim półmisek z sałatką.