Sałatka z jabłkiem i melisą
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 120 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:01
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- główka zielonej sałaty, najlepiej lodowej
- mała kalarepka
- małe jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżka oleju
- łyżka białego octu winnego
- 1/2 pęczka melisy
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę jednakowej wielkości. Przelać na sicie wrzątkiem, dokładnie osączyć.
Jabłko obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Melisę opłukać, otrzepać z wody. Listki poodrywać i pokroić w nieduże paski. Olej, oliwę i ocet połączyć. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać melisę i po łyżce jabłek oraz kalarepy. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Sałatę, pozostałe kosteczki jabłka i kalarepki włożyć do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama