Reklama

15 dag miąższu dyni
1/2 szklanki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
garść rukoli
1/2 szklanki suszonych pomidorów ( z zalewy)
łyżka parmezanu
garść orzechów włoskich
ocet balsamiczny
[adsense]
Miąższ dyni pokrój w możliwie najcieńsze plastry, a te potnij następnie w słupki. Przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem, powstałym sosem zalej dynię. Marynuj ją co najmniej 4 godziny pod przykryciem i w chłodnym miejscu. Listki rukoli opłucz, dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Suszone pomidory potnij w wąskie paski. Parmezan zetrzyj na cieniutkie płatki. Zamarynowaną i osączoną z marynaty dynię ułóż na talerzu, posyp rukolą, suszonymi pomidorami i płatkami parmezanu, przemieszaj. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj drobno, posyp sałatkę. Tuż przed podaniem skrop octem balsamicznym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama