Sałatka z chipsami z boczku
Drobne przekąski z pieczonego mięsa, pasztetów i wędlin z Sokołowa będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu. Oto przepis na wyśmienitą sałatkę.
- Claudia
Porcja: 277 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje
- 100 g boczku surowego wędzonego Sokołów
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
- 3 łyżki wina deserowego
- 100 g sałaty rzymskiej
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- sól
- pieprz
Plasterki boczku rozłożyć na blasze i piec 8 minut w 180°c. Przełożyć na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki umyć, pociąć wzdłuż na 4 części, usunąć gniazda nasienne i przeciąć jeszcze na połówki. Masło roztopić, włożyć gruszki. Skropić miodem, dodać rozmaryn. Smażyć przez minutę, aż sos zgęstnieje i stanie się kleisty. Wlać wino i podgrzewać dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszając.
Liście sałaty wrzucić na półmisek i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem. ser rozdrobnić, dodać do sałaty, rozłożyć kawałki gruszek i chipsy z lekko pokruszonego boczku. Skropić miodowo-rozmarynowym sosem.