Reklama

Podobno po raz pierwszy pojawiła się ok. 1950 roku w jednej z lokalnych restauracji na włoskiej wyspie Capri. Bardzo szybko stała się popularna w całych Włoszech, a niedługo potem przebojem zdobyła świat. Dziś nie ma chyba restauracji, w której by jej nie serwowano. Ma same zalety: jest fantastycznie prosta, niezwykle efektowna i przepyszna! Żeby ją zrobić, potrzeba tylko pomidorów, mozzarelli, świeżej bazylii i oliwy. Ma jednak sporo odmian, gdyż w każdym kraju stosuje się do niej także inne dodatki: czarne oliwki, kapary, ocet balsamiczny, rukolę, a nawet ogórek i... kiwi. Tradycyjnie podaje się caprese na płaskim talerzu, przekładając plastry pomidora plastrami mozzarelli. Ale bywają też inne aranżacje tej włoskiej specjalności: można wymieszać miniaturowe kulki mozzarelli z kulkami koktajlowych pomidorków i podać w głębokiej salaterce. Oczywiście z bazylią!

Reklama

Wersja klasyczna

SKŁADNIKI (6 porcji):
● 30 dag sera mozzarella
● 50 dag pomidorów
● listki bazylii
● oliwa z oliwek
● sól
● świeżo zmielony pieprz

Reklama

Pomidory umyj, osusz, pokrój na plastry. Mozzarelle wyjmij z zalewy i także pokrój na plastry. Na płą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, posyp listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama