Sałatka z buraków i rukoli
Sałatka, w której sie zakochasz! Pycha.
- Claudia
Opublikowano: 07.03.2013, 09:39
Reklama
Porcja: 298 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 6 buraków
- kwaśne jabłko
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- 150 g rukoli
- 80 g twardego sera koziego
- sól
- pieprz
Reklama
Buraki wyszorować, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Każdy owinąć w folię aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i miąższ pokroić w drobną kostkę. Ocet wymieszać z oliwą i miodem. Dodać jabłko. Doprawić solą oraz pieprzem. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Buraki pokroić w cienkie plastry. Na talerzu ułożyć buraki i rukolę. Posypać startym lub pokrojonym w cienkie plasterki serem. Polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama