Reklama
  • 400 g małych buraczków
  • 8 mandarynek
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki sosu chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g roszponki
  • sól
  • pieprz
Reklama

Buraczki umyć, ugotować, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w plasterki grubości 3–4 mm. Mandarynki, umyć, obrać, podzielić na cząstki. Na półmisku układać dachówkowo mandarynki i buraczki.
Pomarańcze wyszorować, wycisnąć sok, wymieszać go z sosem chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie zmiksować z oliwą. Przygotowanym sosem zalać mandarynki i buraczki (3 łyżki sosu zostawić). Cebule obrać, posiekać i razem ze szczypiorkiem posypać sałatkę. Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na sałatce, polać pozostałym sosem.

Reklama

Rada Karola:
Sałatkę można podać jako przystawkę, ale też wspaniale nadaje się jako dodatek do mięsa.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera

Reklama
Reklama
Reklama