Sałatka z buraczkami
Pyszna sałatka wielkanocna według przepisu Karola Strasburgera. Porcja: 254 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 4 porcje
- Claudia
- 400 g małych buraczków
- 8 mandarynek
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki sosu chili
- 4 łyżki oliwy
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g roszponki
- sól
- pieprz
Buraczki umyć, ugotować, przelać zimną wodą, obrać i pokroić w plasterki grubości 3–4 mm. Mandarynki, umyć, obrać, podzielić na cząstki. Na półmisku układać dachówkowo mandarynki i buraczki.
Pomarańcze wyszorować, wycisnąć sok, wymieszać go z sosem chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie zmiksować z oliwą. Przygotowanym sosem zalać mandarynki i buraczki (3 łyżki sosu zostawić). Cebule obrać, posiekać i razem ze szczypiorkiem posypać sałatkę. Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na sałatce, polać pozostałym sosem.
Rada Karola:
Sałatkę można podać jako przystawkę, ale też wspaniale nadaje się jako dodatek do mięsa.
Przepis według pomysłu Karola Strasburgera