Sałatka z boczniakami i śliwkami
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 210 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 22.12.2005, 15:11
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1/2 kg boczniaków
- 20 dag brokułów
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 dag mrożonki śliwki bez pestek
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
SOS:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Reklama
Boczniaki oczyścić, opłukać, gotować 20 min w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, pokroić.
Brokuły podzielić na różyczki, gotować we wrzącej, osolonej wodzie, bez przykrycia, około 5 minut, osączyć, ostudzić.
Seler umyć, oczyścić z włókien i pokroić w cienkie plasterki. Mrożonkę śliwki mrożone bez pestek przelać na sicie wrzątkiem, osączyć, pokroić.
Sos: majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki połączyć, dodać groszek, oprószyć solą i wymieszać. Sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama