Sałatka z bekonem i rukolą
Przygotowanie: 45 min
Porcja: 210 kcal
- Naj
Opublikowano: 28.08.2008, 12:30
Reklama
Składniki:
Reklama
- 2 jajka na twardo
- 10 dag bekonu
- 25 dag rukoli
- 2 ziemniaki
- 1,5 szklanki białego wina
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego
- sól
- biały pieprz
- mielony anyż i kolendra
Reklama
Ziemniaki wyszoruj, pokrój na grube plastry. Ułóż na natłuszczonej blasze, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Upiecz na złoto. Przełóż do rondla, podlej winem, przypraw kolendrą i anyżem, duś 5 min. Jajka podziel na ósemki. Bekon pokrój w kostkę, wyłóż na suchą, rozgrzaną patelnię i wysmaż na chrupko. Gorący podlej octem, odrobiną wody, wymieszaj i przypraw do smaku. Dno salaterki wyłóż rukolą, jajka wymieszaj delikatnie z ziemniakami, na wierzchu ułóż listki rukoli. Całość polej winnym sosem bekonowym.
Reklama
Reklama
Reklama