Reklama

Składniki:

Reklama
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag bekonu
  • 25 dag rukoli
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • biały pieprz
  • mielony anyż i kolendra
Reklama

Ziemniaki wyszoruj, pokrój na grube plastry. Ułóż na natłuszczonej blasze, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Upiecz na złoto. Przełóż do rondla, podlej winem, przypraw kolendrą i anyżem, duś 5 min. Jajka podziel na ósemki. Bekon pokrój w kostkę, wyłóż na suchą, rozgrzaną patelnię i wysmaż na chrupko. Gorący podlej octem, odrobiną wody, wymieszaj i przypraw do smaku. Dno salaterki wyłóż rukolą, jajka wymieszaj delikatnie z ziemniakami, na wierzchu ułóż listki rukoli. Całość polej winnym sosem bekonowym.

Reklama
Reklama
Reklama