Reklama

Porcja: 146 kcal Przygotowanie: 45 minut
Na 6 porcji
● 4 marchewki
● 2 korzenie pietruszki
● mały seler
● duży ziemniak
● 6 jajek
● 3 cebule
● 6 ogórków kiszonych
● puszka zielonego groszku
● 3–4 łyżki majonezu
● 1–2 łyżki musztardy
● roszponka i kiełki rzeżuchy do dekoracji
● sól
● pieprz

Reklama

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniak wyszorować, ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ugotowane warzywa, 5 jajek oraz cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Delikatnie, ale starannie wymieszać w dużej misce. Dodać osączony z zalewy zielony groszek. Majonez i musztardę wymieszać. Dodać do sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. stawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć na półmisku i za pomocą noża uformować podłużny blok. Przybrać jajkiem pokrojonym w cienkie platerki, roszponką i rzeżuchą.

Reklama

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl

Reklama
Reklama
Reklama