Sałatka w stylu włoskim
Na szczęście możemy się już cieszyć świeżymi i smacznymi warzywami! A jeżeli warzywa, to sałatki! Oto sałatka w stylu włoskim.
- Claudia
Opublikowano: 29.05.2015, 10:13
Reklama
To z pewnością będzie idealna letnia sałatka do dań z grilla.
Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 100 ml białego wina
- łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oliwy
- po garści młodego szpinaku, rukoli, roszponki i liści bazylii
- 2 małe sałaty
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 opakowania minimozzarelli
- garść czarnych oliwek
- garstka kiełków słonecznika
- kilka gałązek oregano i tymianku
- cukier
- sól
- pieprz
- ciabatta
Reklama
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wino i sok z limonki utrzeć z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zieleninę oczyścić z ogonków. Z sałatą wypłukać i porwać na kawałki. Pomidorki opłukać, osączyć. Z kulkami mozzarelli pokroić na ćwiartki. Wymieszać z sałatą, oliwkami, kiełkami oraz listkami tymianku i oregano. Kromki ciabatty podsmażyć na chrupiąco, ułożyć na sałatce, całość polać sosem. Posypać orzeszkami.
Reklama
Reklama
Reklama