Sałatka śledziowa
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godz
6 porcji po 460 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 14:46
Reklama
- 8 dorodnych matiasów w oleju
- 2 spore cebule
- 1/2 słoika dobrego majonezu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2-3 ogórki kwaszone
- 2 kwaśne jabłka
- łyżeczka jagód jałowca
- cukier
- sól, pieprz
Reklama
Śledzie osączam z oleju i kroję w kostkę. Lekko potłuczone jagody jałowca mieszam ze sporą szczyptą cukru, soli i pieprzu. Tę mieszankę łączę z majonezem i śmietaną. Sos można odstawić.
Cebule kroję w krążki, ogórki w kostkę, jabłka na kawałki. Ogórków i jabłek wcale nie obieram.
Śledzie mieszam z cebulą, ogórkami i jabłkami. Zalewam sosem majonezowym i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można dodać posiekany koperek albo natkę pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama