Sałatka ryżowa z papryką
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2006, 09:29
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- szklanka ryżu
- cebula
- 1/2 l bulionu warzywnego
- ogórek
- pomidor
- po 1/2 strąka papryki zielonej, czerwonej i żółtej
- kilka źdźbeł szczypioru dymki
- łyżeczka jasnego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wsypać suchy ryż i chwilkę smażyć. Gdy się zeszkli, wlać bulion, przykryć i gotować ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Ostudzić.
Warzywa umyć. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Z ogórka usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę. Połówki papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.
Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dolać oliwę, utrzeć sos.
Ryż przełożyć do salaterki, dodać pokrojone warzywa, wlać sos. Wszystko starannie wymieszać i wstawić do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama