Sałatka pomarańczowo-grejpfutowa
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 180 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 17:14
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 4 duże pomarańcze
- 4 grejpfruty (po 2 różowe i białe)
- 2 owoce pomelo
- 4 dag pestek słonecznika
- listki melisy do dekoracji
Sos:
- 4 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
Reklama
Jedną pomarańczę dokładnie umyć, a następnie czubkiem noża lub specjalnym nożykiem zestrugać paseczki skórki. Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć też białą skórkę) i pokroić w plastry.
Grejpfruty oraz pomelo obrać, spomiędzy białych błonek wyciąć cząstki.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, wymieszać z cytrusami i skórką.
Sos: wymieszać wiśniówkę z likierem i olejem. Wsypać cukier, energicznie mieszać, aż się rozpuści.
Sałatkę zalać sosem. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem ozdobić melisą.
Reklama
Reklama
Reklama