Reklama
  • melon
  • 500 g truskawek
  • 6 niedużych liści dowolnej sałaty
  • 250 g koziego sera
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 4 gałązki rozmarynu
  • olej do smażenia
  • różowy pieprz
Reklama

Melon przekroić na pół, usunąć pestki, z miąższu wykroić małe kulki. Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, małe przekroić na pół, większe na ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć, duże liście przeciąć na pół. Ser pokruszyć na kawałki (takie na jeden kęs).
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, owoc przeciąć na pół, wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Do sosu włożyć truskawki, kulki melona i skórkę z cytryny, wymieszać.
Na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich sałatkę owocową i ser. Rozmaryn umyć, osuszyć, z gałązek oberwać igiełki. Włożyć je na 2 sekundy do rozgrzanego oleju, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem sałatkę ozdobić igiełkami rozmarynu i różowym pieprzem.

Reklama

Przepis według pomysłu pani Karola Strasburgera

Reklama
Reklama
Reklama