Sałatka owocowa z kozim serem
Przepis wielkanocny na sałatkę Karola Strasburgera. Porcja: 242 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 4 porcje
- Claudia
- melon
- 500 g truskawek
- 6 niedużych liści dowolnej sałaty
- 250 g koziego sera
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 4 gałązki rozmarynu
- olej do smażenia
- różowy pieprz
Melon przekroić na pół, usunąć pestki, z miąższu wykroić małe kulki. Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, małe przekroić na pół, większe na ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć, duże liście przeciąć na pół. Ser pokruszyć na kawałki (takie na jeden kęs).
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, owoc przeciąć na pół, wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Do sosu włożyć truskawki, kulki melona i skórkę z cytryny, wymieszać.
Na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich sałatkę owocową i ser. Rozmaryn umyć, osuszyć, z gałązek oberwać igiełki. Włożyć je na 2 sekundy do rozgrzanego oleju, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem sałatkę ozdobić igiełkami rozmarynu i różowym pieprzem.
Przepis według pomysłu pani Karola Strasburgera