Sałatka makaronowa z prażonym sezamem
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 30 dag filetu z piersi indyka
- łyżka musztardy
- łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- 6 dag makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- łyżka pasty ajwar
- łyżka octu winnego
- mała czerwona cebula
- duża marchewka
- mały ogórek
- 10 dag kiełków sojowych
- liście sałaty masłowej (lub ew. roszponki i rukoli)
- sól
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Włożyć do miski. Musztardę wymieszać z 2 łyżkami oleju i sosem sojowym, marynatą polać mięso, przykryć i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Makaron włożyć do wrzącej osolonej wody, odstawić na 5 minut, osączyć. Liście sałaty umyć, osuszyć, ewentualnie porwać na kawałki.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić ziarna sezamu, uprażyć. Dodać pastę ajwar i ocet, wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Ogórek umyć, pokroić w słupki. Marchewkę oskrobać, opłukać, pokroić w słupki. Warzywa, kiełki i makaron włożyć do miski, wymieszać z ziarnami sezamowymi.
Mięso usmażyć na pozostałym oleju, ostudzić, pokroić na plasterki. Warzywa i makaron ponakładać do salaterek lub szklaneczek na przemian z liśćmi sałaty, na wierzchu ułożyć plasterki mięsa.