Sałatka makaronowa
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2006, 09:24
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- opakowanie makaronu świderki (40 dag)
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 5 dag parmezanu w kawałku
- pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Reklama
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.
Pomidory osączyć (zalewę zachować), pokroić. Oliwki pokroić. Bazylię opłukać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Z octu, soli, pieprzu i 3 łyżek zalewy z pomidorów utrzeć sos.
Makaron wymieszać z sosem, czosnkiem, pomidorami, oliwkami, bazylią i ziołami prowansalskimi, posypać płatkami parmezanu. Podawać schłodzoną.
Reklama
Reklama
Reklama