Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • opakowanie makaronu świderki (40 dag)
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 5 dag parmezanu w kawałku
  • pęczek bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
Reklama

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić.
Pomidory osączyć (zalewę zachować), pokroić. Oliwki pokroić. Bazylię opłukać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Z octu, soli, pieprzu i 3 łyżek zalewy z pomidorów utrzeć sos.
Makaron wymieszać z sosem, czosnkiem, pomidorami, oliwkami, bazylią i ziołami prowansalskimi, posypać płatkami parmezanu. Podawać schłodzoną.

Reklama
Reklama
Reklama