Sałatka letnia
Porcja: 294 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 30.05.2008, 08:00
Reklama
- 250 g makaronu świderki
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g suszonych pomidorów (w oliwie)
- 2 dymki
- 4 łyżki oliwy
- łyżka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta suszonego oregano
- listki bazylii
- sól
- pieprz
Reklama
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Oliwki i pomidory osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w niezbyt cienkie paseczki, oliwki na pół. Dymki opłukać, drobno posiekać, razem z oliwkami i pomidorami dodać do makaronu i wymieszać.
Oliwę utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny i oregano. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polać składniki i wymieszać.
Sałatkę wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama