Reklama
  • 250 g makaronu świderki
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 2 dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta suszonego oregano
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
Reklama

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Oliwki i pomidory osączyć z zalewy. Pomidory pokroić w niezbyt cienkie paseczki, oliwki na pół. Dymki opłukać, drobno posiekać, razem z oliwkami i pomidorami dodać do makaronu i wymieszać.
Oliwę utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny i oregano. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polać składniki i wymieszać.
Sałatkę wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama