Sałatka jarzynowa z buraczkami
Krojenie sałatki jarzynowej to wstęp do świętowania. A może urozmaicenie? Oto sałatka jarzynowa z buraczkami.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 29.03.2015, 05:41
Reklama
PORCJA: 330 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 6 PORCJI
Reklama
- 2 buraki
- duża marchewka
- pietruszka
- duży ziemniak
- 4 jajka
- 3–4 ogórki kiszone
- duże kwaśne jabłko
- mała puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- natka
- sól
- pieprz
Reklama
Buraki wyszorować. Każdy zawinąć w aluminiową folię. Ułożyć na blasze. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. Marchewkę, pietruszkę i ziemniak obrać i ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Warzywa z burakami, jajkami i ogórkami pokroić w równą kostkę i wrzucić do miski (połowę pokrojonych jajek odłożyć). Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, połączyć z warzywami. Następnie do sałatki dołożyć osączony z zalewy groszek, dodać majonez, musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać resztą jajek i natką.
Reklama
Reklama
Reklama