Sałatka grecka
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 140 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 15:29
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 2 małe cukinie
- 2 plastry wędzonej szynki
- 2 pomidory
- 4 dag sera typu feta
- łyżka czarnych oliwek
- kilka listków mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w kawałki. Gotować na parze 8 minut, ostudzić.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski, a ser feta w kostkę.
W misce wymieszać cukinię, pomidory, szynkę i oliwki, na wierzchu ułożyć kostki sera.
Miętę opłukać, posiekać. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, miętą, szczyptą soli i pieprzu.
Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i podawać.
Reklama
Reklama
Reklama