Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • 60 dag fasoli jaś
  • 40 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 2 czerwone cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w dużej ilości świeżej wody, osączyć i ostudzić.
Tuńczyka osączyć z zalewy. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki. Natkę opłukać, posiekać. Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą.
Wszystkie składniki włożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Reklama

NASZA RADA

Sałatka będzie równie smaczna z gotowaną ciecierzycą.

Reklama
Reklama
Reklama