Sałatka curry
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:37
Reklama
Składniki na 2 porcje
Reklama
- 20 dag filetów śledziowych w sosie śmietanowym
- słoiczek (25 dag) marynowanych buraczków
- 1/3 kalafiora
- szalotka lub mała cebula
- 2 łyżeczki curry
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 filety śledziowe w oleju do dekoracji
- sól, pieprz
Reklama
Kalafior podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki curry, gotować 8 minut. Odcedzić, ostudzić.
Buraczki osączyć z zalewy, pokroić w małą kostkę. Szalotkę lub cebulę obrać, drobno posiekać. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Śledzie w sosie śmietanowym połączyć z cebulką, resztą curry i szczypiorkiem, dodać kalafior, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Filety śledziowe w oleju pokroić w paseczki. Sałatkę śledziową ułożyć na środku talerza, obłożyć buraczkami. Wierzch udekorować pokrojonymi w paski filetami.
Reklama
Reklama
Reklama