Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą
Pyszna sałatka dla wielbicieli bekonu!
- Jan Kuroń
Składnik
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 1 duży ugotowany i obrany burak
- 1 czerwona cebula
- 200 g ugotowanej fasoli
- 5 plasterków wędzonego boczku
Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.
Przepis na sos: Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).
Składniki:
- Główka czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.