Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • po 1/2 główki 4 rodzajów sałat, np. strzępiastej, lodowej, roszponki, czerwonej
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier

Sos I:

  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków melisy lub bazylii

Sos II:

  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka sosu muztardowego
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny: natki, szczypiorku, bazylii
Reklama

Sałaty opłukać, osuszyć, liście porwać na kawałki. Pomidorki umyć i przepołowić.
Sos I: listki melisy lub bazylii opłukać, posiekać. Jogurt wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami. Sos przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sos II: obie papryki opłukać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Olej, ocet i sos musztardowy wymieszać w miseczce.
Dodać zieleninę, obie papryki, czosnek i cebulę. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wszystkie sałaty i pomidorki włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Sosy wlać do sosjerek, podawać oddzielnie.

Reklama
Reklama
Reklama