Sałata z dwoma sosami
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 110 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 15:25
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- po 1/2 główki 4 rodzajów sałat, np. strzępiastej, lodowej, roszponki, czerwonej
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, cukier
Sos I:
- 15 dag jogurtu naturalnego
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków melisy lub bazylii
Sos II:
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 strąka żółtej papryki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki białego octu winnego
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka sosu muztardowego
- 2 łyżki posiekanej zieleniny: natki, szczypiorku, bazylii
Reklama
Sałaty opłukać, osuszyć, liście porwać na kawałki. Pomidorki umyć i przepołowić.
Sos I: listki melisy lub bazylii opłukać, posiekać. Jogurt wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami. Sos przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sos II: obie papryki opłukać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Olej, ocet i sos musztardowy wymieszać w miseczce.
Dodać zieleninę, obie papryki, czosnek i cebulę. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wszystkie sałaty i pomidorki włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Sosy wlać do sosjerek, podawać oddzielnie.
Reklama
Reklama
Reklama