Saksońskie placuszki
Przygotowanie: 30 minut
Składniki na 4 porcje
Porcja: 380 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 12:34
Reklama
- 40 dag ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 40 dag chudego twarogu
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju
- sól, cukier puder
- cynamon
Reklama
Ziemniaki obrać, zemleć. Dodać twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli, wymieszać, dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować dłońmi placuszki o średnicy 5 cm.
Olej rozgrzać na dużej patelni, wkładać placki, smażyć około 4 minut z każdej strony na złoty kolor.
Racuszki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, podawać z owocami z kompotu lub musami owocowymi.
Reklama
Reklama
Reklama