Ryżowe Penne z kurczakiem i kapustą PAK CHOY
Znawcy twierdzą, że na to miano oprócz francuskiej zasługuje tylko kuchnia chińska, reszta to ich pochodne. Przed 7 tysiącami lat właśnie w Chinach rozpoczęto uprawę ryżu. Głównym źródłem białka jest tu soja, a mięsa, drobiu, ryb zjada się znacznie mniej. Za to w pełni wykorzystuje się bogactwo warzyw i przypraw.
- Moje Gotowanie
1 z 5
ryzowe-penne-z-kurczakiem-i-kapusta-pak-choy_1241
Znawcy twierdzą, że na to miano oprócz francuskiej zasługuje tylko kuchnia chińska, reszta to ich pochodne. Przed 7 tysiącami lat właśnie w Chinach rozpoczęto uprawę ryżu. Głównym źródłem białka jest tu soja, a mięsa, drobiu, ryb zjada się znacznie mniej. Za to w pełni wykorzystuje się bogactwo warzyw i przypraw. 4 porcje Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 30 dag ryżowego penne
- 30 dag piersi kurczaka
- 70 ml sosu chili z limonką i kolendrą
- 3 dag grzybów shiitake
- 30 dag kapusty pak choy
- 10 ml oleju sezamowego
- mała ostra papryczka
- łyżka oleju do smażenia
- 10 dag sera Szafir
- sól
2 z 5
1.
Makaron przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
3 z 5
2.
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie chili z limonką i kolendrą przez minimum 30 min.
4 z 5
3.
Grzyby gotujemy, osączamy i kroimy w paski. Kapustę pak choy szatkujemy. Kurczaka obsmażamy z obu stron, na dużym ogniu.
5 z 5
4.
Gdy już będzie usmażony, zmniejszamy ogień i dodajemy kolejno grzyby, kapustę pak choy, przygotowany makaron i pozostały z marynaty sos. Na makaron ścieramy ser Szafir.