Reklama

Na 4 porcje:

Reklama
  • po 2 szklanki ryżu, mleka i wody
  • 3/4 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • mielony cynamon
  • bita śmietana
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
Reklama

Wymieszaj mleko z wodą, zagotuj, wrzuć ryż, dodaj masło, gotuj 2 minuty. Wstaw do większego garnka z wrzątkiem, gotuj, aż ryż będzie sypki. Jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne, pokrój na plasterki, wymieszaj z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej żaroodpornej formy włóż 2/3 ryżu, przykryj jabłkami. Na wierzch wyłóż resztę ryżu. Zapiekaj w temp. 200°C, aż ryż się zrumieni.

Reklama
Reklama
Reklama