Ryżowa sałatka z indykiem i melonem
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 16:37
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 20 dag długoziarnistego ryżu
- 1/2 kg plastrów z piersi indyka
- kostka bulionowa drobiowa
- pomarańcza
- grejpfrut
- średni melon
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki octu winnego
- łyżka musztardy
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka białego rumu
- kilka kropli tabasco
- sól, pieprz
Reklama
Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
Zagotować 1/2 l wody z kostką bulionową, włożyć umyte mięso.
Gotować 30 minut na małym ogniu. Wyjąć, przestudzić i pokroić w niedużą kostkę.
Pomarańczę oraz grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, z kilku cząstek wycisnąć sok. Melon obrać, pokroić w kostkę.
Ocet, musztardę, sok z cytrusów i rum wymieszać z olejem, przyprawić do smaku tabasco, solą i pieprzem. Składniki sałatki wymieszać z sosem, posypać wiórkami. Podpowiadamy! Tabasco to amerykański, bardzo ostry sos produkowany na bazie papryki, octu i cukru. Można go zastąpić pikantnym sosem chili.
Reklama
Reklama
Reklama