Ryżowa sałatka z indykiem
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 360 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.06.2005, 09:49
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 szklanki ryżu
- pęczek dymki
- 2 strąki czerwonej papryki
- 40 dag moreli
- 3 łyżki oleju
- 30 dag piersi indyka
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 30 dag świeżego groszku
- sól
Reklama
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na ósemki. Paprykę oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na paseczki. Przesmażyć na gorącym oleju. Dodać pokrojoną paprykę i morele, smażyć minutę. Oprószyć solą i połową curry. Zdjąć z patelni, ostudzić.
Groszek gotować 8 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Wraz z ryżem włożyć do miski, dodać mięso z morelami i papryką.
Mleczko kokosowe wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawić szczyptą soli i resztą curry. Sosem polać składniki, wymieszać. Przed podaniem posypać dymką.
Reklama
Reklama
Reklama