Ryż zapiekany na słodko
Czas przygotowania 30 minut
Porcja 150 kcal
- Naj
Opublikowano: 03.06.2008, 12:00
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 50 dag truskawek
- 25 dag ryżu
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- łyżka masła
- szklanka śmietany
- masło do formy
- 20 dag cukru
- skórka otarta z cytryny
Reklama
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. W rondelku zagotuj szklankę wody z masłem, wsyp opłukany ryż, a gdy prawie wchłonie wodę, dodaj mleko i połowę cukru. Postaw na maleńskim ogniu i dogotuj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż ryż. Zapiecz. Wierzch udekoruj skórką z cytryny. Podawaj ze śmietaną ubitą z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Reklama
Reklama
Reklama