Ryż z warzywami
Przygotowanie: 20 min
Kaloryczność: 400 kcal
Dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 25.11.2008, 12:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 2 torebki ryżu długoziarnistego
- łyżka masła
- olej
- 2 cebule
- 2 opakowania mrożonki wielowarzywnej
- sól
- sos sojowy
- szczypta kurkumy i papryki
Reklama
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie, odcedź. Na patelni rozgrzej masło i 2 łyżki oleju, wrzuć pokrojone w piórka cebule, zeszklij. Dodaj mrożone warzywa, mieszając, uduś do miękkości. Przypraw do smaku solą, papryką, kurkumą i sosem sojowym. Smaż jeszcze kilka minut, aby warzywa nabrały smaku przypraw. Wymieszaj z gorącym ryżem. Udekoruj zieleniną.
NASZA RADA: Aby ryż miał bardziej wyrazisty smak, do wody, w której się gotuje, wrzuć 2–3 kostki bulionu drobiowego lub wsyp 2–3 łyżki przyprawy typu vegeta. Potrawa jest smaczna także na zimno – wystarczy wymieszać ją z majonezem i sycąca sałatka gotowa.
Reklama
Reklama
Reklama