Rydze marynowane
Jesień to czas na grzybobranie. Marynowane rydze to świetny dodatek do mięs, a ich przygotowanie jest bardzo szybkie!
- kobieta.pl
Opublikowano: 22.09.2014, 10:28
Reklama
Składniki:
Reklama
- Świeże rydze
- 1 duża cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka soli
Reklama
Rydze dokładnie myjemy pod zimną wodą. Odcinamy nóżki a kapelusze kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Składniki na zalewę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym również studzimy. Cebule kroimy w plastry.
Do każdego słoika wkładamy rydze, po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz plasterek cebuli. Całość zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Następnie stawiamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama