Ryba ze szpinakiem
Czas przygotowania: 230 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 4
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 13.10.2008, 10:00
Reklama
SKŁADNIKI:
- 4 filety z pangi lub soli
- łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- 3 łyżki brandy
- 15 dag kremowego sera (np. gorgonzoli)
- cytryna
- 40 dag liści szpinaku (lub mrożonki)
- szklanka śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Reklama
Etapy przygotowania
Szpinak blanszować 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie, odcisnąć, grubo posiekać. Masło rozgrzać, dodać rozkruszony ser i podgrzewać chwilę, aż się całkiem rozpuści. Wlać brandy.
Dodać śmietanę, chwilę pogotować, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać szpinak, przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.
Filety skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Usmażyć na złoto na gorącym oleju. Na sosie serowo-szpinakowym ułożyć rybę i od razu podać.
Reklama
Reklama
Reklama