Ryba zapiekana
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 15-20 minut
Porcja: 560 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- pstrąg
- sól
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki śmietany
- biały pieprz
- 1/2 cytryny
- kilka gałązek koperku
- łyżka oleju
Rybę oskrobać, rozciąć od strony brzucha, usunąć wnętrzności. Tuszkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą ze wszystkich stron. Olejem natłuścić żaroodporne naczynie, wstawić do kuchenki na 2 min (650 W). Rybę ułożyć grzbietem do góry, rozkładając części brzuszne. Jajko wymieszać z bułką tartą, posmarować rybę i mikrofalować 15 minut (650W). Włączyć funkcję grill, jeśli kuchenka jest w nią wyposażona. Śmietanę wymieszać z masłem i pieprzem. Sosem polewać rybę co kilka minut. Cytrynę umyć, pokroić na cząstki. Przełożyć rybę na talerz, udekorować koperkiem i cytryną, podawać z pur e ziemniaczanym lub frytkami.
Rada: w trakcie pieczenia najlepiej nakłuć rybę widelcem w okolicy kręgosłupa, gdzie mięso jest najgrubsze. Jeśli łatwo wchodzi, a mięso jest białe, ryba jest gotowa.