Ryba z kaszą gryczaną
Czas: 40 minut
Kaloryczność: 210 kcal
Ilość porcji: 4
- Naj
Opublikowano: 18.10.2008, 11:14
Reklama
SKŁADNIKI:
- 2 filety z dorsza (lub innej ryby)
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
- olej
- 2 torebki kaszy gryczanej
- kostka bulionu warzywnego
- 20 dag pieczarek
- cebula
- łyżka masła
Reklama
Każdy z filetów przetnij na pół, oprósz sola i pieprzem i panieruj kolejno w rozmąconym jajku i mące. Smaż z obu stron na złoto na oleju. Kasze gryczaną ugotuj w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową, odcedź. Pieczarki pokrój na plasterki, cebule posiekaj i uduś na maśle razem z pieczarkami, wymieszaj z kaszą. Rybę podawaj z kasza z pieczarkami oraz z sałatka z zielonego ogórka, pomidora i cebuli – z olejem i pieprzem.
NASZA RADA: Aby ryba nie pryskała w czasie smazenia, na patelnie z rozgrzanym olejem wsyp troche soli lub dolej pare kropli soku z cytryny. To zapobiegnie takze rozpadaniu sie ryby podczas jej odwracania.
Reklama
Reklama
Reklama