Reklama
SKŁADNIKI:
  • 2 filety z dorsza (lub innej ryby)
  • jajko
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • kostka bulionu warzywnego
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
Reklama

Każdy z filetów przetnij na pół, oprósz sola i pieprzem i panieruj kolejno w rozmąconym jajku i mące. Smaż z obu stron na złoto na oleju. Kasze gryczaną ugotuj w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową, odcedź. Pieczarki pokrój na plasterki, cebule posiekaj i uduś na maśle razem z pieczarkami, wymieszaj z kaszą. Rybę podawaj z kasza z pieczarkami oraz z sałatka z zielonego ogórka, pomidora i cebuli – z olejem i pieprzem.
NASZA RADA: Aby ryba nie pryskała w czasie smazenia, na patelnie z rozgrzanym olejem wsyp troche soli lub dolej pare kropli soku z cytryny. To zapobiegnie takze rozpadaniu sie ryby podczas jej odwracania.

Reklama
Reklama
Reklama