Ryba słodko-kwaśna
Przygotowanie: 30 min, kaloryczność; 280 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 24.01.2009, 11:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 400 g filetów z białej ryby morskiej
- białko
- sól
- łyżka wódki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
- łyżka cukru
- łyżka białego octu winnego
- 1,5 łyżki imbiru w proszku
- łyżka siekanej natki pietruszki
Reklama
Rybę opłucz, osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Białko z dodatkiem szczypty soli ubij lekko widelcem. Wymieszaj dokładnie z wódką i 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż w głębokim oleju (na patelni lub we frytownicy) na złoty kolor. Wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach; trzymaj w ciepłym miejscu. Bulion zagotuj. Dodaj cukier, ocet, imbir oraz resztę mąki kukurydzianej, rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, póki nie zgęstnieje. Wrzuć obsmażoną rybę, delikatnie wymieszaj i mocno podgrzej. Posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama