Ryba po grecku
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 140 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 20:45
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 80 dag filetów z dorsza, karpia lub morszczuka
- 5 marchewek
- mały seler
- 2 pietruszki
- cebula
- mały por
- szklanka Przecieru pomidorowego Pudliszki
- 1/3 szklanki bulionu
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej
- sok z cytryny
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- mąka do panierowania
- sól, pieprz, cukier, bazylia
Reklama
- Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
- Warzywa oczyścić. Por i cebulę posiekać, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Cebulę i por zeszklić na oleju, wrzucić resztę warzyw, podsmażyć.
- Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, przyprawić, dusić 20 min. Wlać przecier i dusić jeszcze 10 min.
- Filety oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Przełożyć do warzyw, posypać bazylią, natką i koperkiem, ostudzić.
- Przed podaniem danie włożyć na 2 godziny do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama