Rurkowy tort
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 280 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 19.04.2005, 09:20
Reklama
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
Reklama
- 40 dag makaronu zite (grubych długich rurek)
- 4 jajka
- 4 łyżki pasty ajvar
- szklanka śmietany
- pęczek bazylii
- ząbek czosnku
- 30 dag szynki
- 20 dag mrożonego groszku
- 25 dag startego żółtego sera (np. gouda)
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Reklama
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka, ajvar, śmietanę, czosnek i bazylię zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę.
Do tortownicy wkładać na przemian makaron (układając go spiralnie), szynkę, groszek, ser i sos jajeczno-śmietanowy, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinien być tarty ser.
Danie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczony tort po 10 minutach wyjąć z tortownicy, posypać szczypiorkiem.
Reklama
Reklama
Reklama