Rurki ze szpinakiem i białym serem
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 470 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 12 płatów makaronu Lasagne Barilla
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag białego sera półtłustego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- jajko
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- szklanka mleka
- 15 dag startego sera żółtego
- 5 dag orzeszków piniowych
- łyżka oleju
- żółtko
- sól, pieprz
Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sicie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła, podgrzać szpinak z czosnkiem. Wymieszać z posiekaną bazylią, przyprawić solą i pieprzem.
W rondelku stopić łyżkę masła, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu. Zdjąć z ognia, mieszając wlać zimne mleko. Powoli gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Sos zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Biały ser pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem. Wbić jajko, dodać połowę startego sera, orzeszki piniowe i 3 łyżki sosu beszamelowego. Dokładnie wymieszać.
Lazanie obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Na każdym płacie rozsmarować szpinakowo-serowy farsz. Brzeg posmarować żółtkiem, skleić.
Rurki ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać resztą sera. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st.C.