Reklama

PORCJA: 517 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA12 PORCJI
Ciasto:

Reklama
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • szczypta soli
  • szklanka kwaśnej śmietany

Krem:

  • 1 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kartoflanej

Ponadto:

  • łyżka masła do smarowania rurek
  • cukier puder
Reklama

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości 1,5–2 cm i długości ok. 20 cm. Nawinąć na posmarowane rozpuszczonym masłem metalowe rurki tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w 200°C. Gorące delikatnie ściągnąć z rurek. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Dodać obie mąki.
Gdy masa zacznie gęstnieć, dolać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Kremem napełnić rurki. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama