Rurki z kremem Ewy Wachowicz
Delikatne, słodkie i kruche rurki z kremem to świetna propozycja na karnawał. Poznaj przepis mistrzyni!
- Claudia
PORCJA: 517 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA12 PORCJI
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- łyżka cukru waniliowego
- kostka margaryny
- szczypta soli
- szklanka kwaśnej śmietany
Krem:
- 1 l mleka
- cukier waniliowy
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 250 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki kartoflanej
Ponadto:
- łyżka masła do smarowania rurek
- cukier puder
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości 1,5–2 cm i długości ok. 20 cm. Nawinąć na posmarowane rozpuszczonym masłem metalowe rurki tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w 200°C. Gorące delikatnie ściągnąć z rurek. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem. Dodać obie mąki.
Gdy masa zacznie gęstnieć, dolać odrobinę zimnego mleka. Następnie cienkim strumykiem dolać gorące mleko z masłem i cukrem waniliowym. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Kremem napełnić rurki. Posypać cukrem pudrem.