Rurki z boczniakami i pesto
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 17:07
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
Reklama
- 1/2 kg boczniaków
- duży pęczek dymki
- 3 łyżki oliwy
- 8 małych pomidorów
- 1/2 kg makaronu rurki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu pesto
Reklama
Makaron wrzucić do wrzątku. Posolić, wlać łyżkę oliwy i ugotować na półmiękko (al dente). Kluski przelać na sicie zimną wodą, wystudzić.
Boczniaki oczyścić, opłukać, kapelusze pokroić w paski. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć grzyby. Posypać solą i pieprzem, usmażyć.
Dymki oczyścić i razem ze szczypiorem pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ósemki.
W salaterce wymieszać makaron, wystudzone boczniaki, dymkę oraz pomidory.
Włożyć sos pesto, dokładnie zamieszać. Sałatkę przyprawić do smaku pieprzem i octem balsamicznym. Można udekorować listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama