Rumowy budyń z dyni
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 150 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
- 80 dag dyni
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 2 łyżki rumu
- 5 łyżek tartej bułki
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka skórki cytrynowej
- konfitura wiśniowa
- szczypta soli
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Dynię oczyścić, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać masło, skropić kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości (25/30 minut). Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać zmielone migdały, dynię, rum, skórkę cytrynową i pianę z białek oraz 5 łyżek tartej bułki, wymieszać.
Formę budyniową posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć masę dyniową, wyrównać. Formę szczelnie zamknąć, wstawić do dużego garnka napełnionego do połowy wodą. Gotować godzinę.
Gotowy budyń lekko przestudzić, wyjąć z formy na półmisek, przed podaniem przybrać konfiturą z wiśni.