Reklama
  • 4 płaty makaronu lazanie
  • 2 jajka
  • po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • cebula
  • 4 prostokątne plastry szynki wędzonej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 8 źdźbeł szczypiorku
  • sól, pieprz
Reklama

Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozłożyć na desce, przekroić wzdłuż na pół.
Papryki umyć, rozkroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na ruszcie w piekarniku. Trzymać w temp. 180 C, aż ściemnieją. Owinąć je papierem, odłożyć na 10 min, po czym zdjąć skórkę, miąższ pokroić w paski.
W rondelku stopić masło, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu (bez rumienienia). Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko, powoli gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać ze startym serem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Połowę sosu wlać do żaroodpornej formy. Na płatach lazanii ułożyć paski papryki (trzy kolory na przemian), polać sosem i przykryć przekrojonymi na pół plastrami szynki.
Zwinąć rulony, związać je szczypiorkiem. Ułożyć w formie z sosem. Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama