Ruloniki z papryką i szynką
Przygotowanie: 40 minut
Zapiekanie: 15 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
- 4 płaty makaronu lazanie
- 2 jajka
- po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- cebula
- 4 prostokątne plastry szynki wędzonej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 5 dag startego sera żółtego
- 8 źdźbeł szczypiorku
- sól, pieprz
Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozłożyć na desce, przekroić wzdłuż na pół.
Papryki umyć, rozkroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na ruszcie w piekarniku. Trzymać w temp. 180 C, aż ściemnieją. Owinąć je papierem, odłożyć na 10 min, po czym zdjąć skórkę, miąższ pokroić w paski.
W rondelku stopić masło, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu (bez rumienienia). Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko, powoli gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać ze startym serem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Połowę sosu wlać do żaroodpornej formy. Na płatach lazanii ułożyć paski papryki (trzy kolory na przemian), polać sosem i przykryć przekrojonymi na pół plastrami szynki.
Zwinąć rulony, związać je szczypiorkiem. Ułożyć w formie z sosem. Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.